S

iga is een riviervlakte tussen Kroatië en Servië, ontstaan door het afsnijden van een bocht in de Donau in 1894. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 6,5 km2 (kadastrale gegevens Beli Manastir).

Sinds 1 april 2015 is dit gebied, voorheen een terra nullius, onderdeel van Paraduin. Het werd geclaimd op 5 maart 2015.

Terrein

Siga is onbebouwd. Het is een voormalig jachtterrein. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor houtkap. Aan de overkant van de Donau ligt een natuurreservaat, en in de regio broedt de zeearend. Archeologische vondsten uit het gebied bevinden zich in het stadsmuseum van Sombor.

Tot de claim behoort naast het oeverland (Gornja Siga = Opper Siga) ook een riviereiland (Siga Szeget = Siga Eiland), een van de laatste natuurlijke zandeilanden in de Donau. Het eiland wordt regelmatig door kanovaarders aangedaan.

Achtergrond

Volgens Kroatië ligt de grens met Servië op de plaats van de oude rivierloop, terwijl Servië (Vojvodina) stelt dat de nieuwe rivierloop moet worden gevolgd. Daardoor worden enkele stukken grond op de huidige rechteroever (westoever) van de Donau door geen van beide staten geclaimd.

Bron

  • Mladen Klemenčić, Clive H. Schofield (2001), “War and Peace on the Danube. The Evolution of the Croatia-Serbia Boundary”, IBRU, Durham University, UK
Contact Us

Laat ons weten wat u vindt ...

Not readable? Change text. captcha txt