Tien jaar Wikisage

 In Cultuur

D

e online encyclopedie Wikisage viert vandaag het tienjarig jubileum op een bijzondere wijze. Het naslagwerk, dat volledig draait op vrijwilligers, is namelijk door de Koninklijke Bibliotheek erkend als digitaal erfgoed.

Deskundigheid
Wikisage werd in 2008 gestart door Guido den Broeder toen werken aan Wikipedia voor velen onmogelijk bleek wegens de aldaar heersende omgangsvormen. Een belangrijk verschil is dat Wikisage waarde hecht een deskundigheid. Iemand met kennis van zaken heeft voorrang en mag ook gerust aan eigen werk refereren. Wie wil bijdragen moet een account aanmaken, zodat anoniem vandalisme op Wikisage niet voorkomt.

Vijftigduizend
Bij elkaar zorgt dit voor een omgeving waarin intussen zo’n dertig vaste medewerkers zich thuis voelen. Precies op deze dag werd het aantal van 50.000 Nederlandstalige artikelen bereikt, die vooral in België goed worden bekeken. Van een deel daarvan werd de eerste versie ooit op Wikipedia geschreven, om daar nogal eens om onbegrijpelijke redenen te worden verwijderd, of vast te lopen in geruzie. Andere artikelen zijn geheel nieuw.

Wikisage is er ook in het Engels, maar daar is het aantal artikelen nog klein.

Recent Posts
Contact Us

Laat ons weten wat u vindt ...

Not readable? Change text. captcha txt